Autisport

Samenwerking met Stichting Autisport

Stichting Autisport Leek zet zich in voor kinderen met autisme of een aanverwante uitdagingen, zodat ze op een veilige wijze kunnen sporten. In de praktijk bleek het voor kinderen met ASS en aanverwante uitdagingen niet altijd makkelijk om mee te kunnen doen bij reguliere sportverenigingen. Het niet begrijpen wat de bedoeling is, meer schakeltijd nodig hebben, geen overzicht hebben of kunnen onthouden, kunnen tijdens het spel parten spelen. Autisport is erop gericht dat deze kinderen wel kunnen meedoen, in groepsverband kunnen sporten en dat alles onder deskundige professionele begeleiding van begeleider van Ambulante Hulpverlening Groningen (AHG).

Kinderen met autisme en andere aanverwante uitdagingen kunnen nu ook sporten bij Tafeltennisvereniging TALERO. Wij zijn met Stichting Autisport Leek een samenwerkingsverband aangegaan omdat TALERO toegankelijk wil zijn voor iedereen. Mensen die autisme hebben passen dus heel goed bij onze visie! We zijn verheugd dat wij tafeltennis kunnen aanbieden via Autisport.

Soms is het -vanuit autisme- nodig dat je enige begeleiding goed kunt gebruiken om in balans te blijven. Mensen met autisme hebben hier soms externe hulp voor nodig om te leren omgaan met hun emoties. Elke dinsdagavond is er tijdens de jeugdtraining hiervoor een professionele hulpverlener van Ambulante Hulpverlening aanwezig.

Het mooie van deze samenwerking met de stichting is dat wij (alle leden van Talero) vrij zijn om hulpverleners informatie te vragen over autisme. Wanneer je uitleg wilt hebben over autisme, hoe dat werkt, of wat je het beste kunt zeggen of juist niet… Je mag alles vragen. De hulpverlener zal zich tijdens de training richten op de kinderen, maar voor en na de training is er ruimte om vragen te stellen.

Een van de begeleiders van AHG:

“Het is zo fijn dat we nu ook kinderen kunnen begeleiden hier bij TALERO! Op dit moment zijn er een aantal pupillen die te gelijk zijn gestart, ze moeten dus aan elkaar wennen en proberen het balletje zo goed mogelijk terug te slaan. Voor de kinderen is dit hun belang. Voor ouders en ons zijn er andere belangen. Ons motto is ‘gewoon doen waar het kan, enige ondersteuning waar het moet’. Dit om zo regulier mogelijk te kunnen functioneren. Dat is ook het doel, we willen dat kinderen plezier hebben in hun sport. De spelvreugde is dan ook groot. Wanneer er een prachtig punt gescoord wordt is het net of er een gouden medaille is gewonnen. Maar er zijn zeker flinke uitdagingen, en hoe ga je daarmee om? Dat leren de kinderen nu ook bij TALERO, en wij als hulpverleners zijn erg blij dat AUTISPORT en TALERO de samenwerking zijn aangegaan”.

Aan alle (toekomstige) nieuwe leden die vanuit deze samenwerking bij ons komen tafeltennissen:  jullie zijn van harte welkom, we wensen jullie veel tafeltennisplezier!

Hieronder twee linkjes van de organisaties die betrokken zijn bij deze samenwerking.

www.autisportleek.nl

www.ahg-begeleiding.nl